Szelídvízország

Víz - természet - társadalom a Kárpát-medencében A www.szelidvizorszag.hu honlap interaktív felülete Széljegyzetelő: Ungvári Gábor

Friss bejegyzések

Az ár(víz) menti ki Kelet-Németországot a „slamasztikából”

2013.07.03. 21:28 unggor

Vajon mit gondoljunk, ha ilyet olvasunk, ráadásul komolynak modott német agytröszttől egy komolynak gondolt hazai portálon?

Szomorodjunk el.

A jólét és a GDP összemosását számos kritika illette már. A cikk egy kiváló példa arra, hogy miért. A helyreállítás (kényszerűen) megnövelte a gazdasági aktivitás, amúgy pangó szintjét és szép GDP növekedést eredményezett a 2002-es árvíz után. És ezt várják most is. Na de ettől a jólét nem fog nőni. Csak a cikkben felsorolt pusztulást pótolja. Lehet, hogy modernebb lesz az újjáépített raktár, na de mégis csak egy raktára lesz a cégnek nem három, pedig ez idén már a második lesz, amit 2002 óta felépítenek az első elpusztult helyett. Nem beszélve az árukészletekről, abból is csak egy raktárnyi lesz, nem pedig három, hiába termelte azt meg valaki és növelte a GDP-t, ha elpusztult.

Az igaz, hogy az árvíz, az egyébként beosztással működő német gazdaságban olyan tartalékokat aktivált, amit egyébként nem terveztek felhasználni. Még néhány hasonló árvíz és akkora gazdasági növekedés lesz, hogy belerokkannak. Ennyit arról, ha túlmisztifikálunk egy indikátort.

Úgyhogy én nem örvendeznék azon, hogy nálunk is megadatott a lehetőség, hogy ilyen okból feldüböröghessen a gazdaság. Viszont az igaz, hogy a német újjáépítés még hozhat kereslet növekedést itthon. Ha minket nem visz el a víz, mert nekünk nincs NSZK-s nagybácsink, hogy újjáépítsen benünket. Jobb lesz felkészülni és a jólétre koncentrálni a GDP növekedés helyett.

ui: az utolsó két válasz viszont nagyon hasznos: miért nem javul a volt-NDK relatív pozíciója az ország többi részéhez képest? - Konkúzió: Nincs más út, mint az innovováció és a saját tőke hasznosítása.

http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/3327-az-arviz-menti-ki-kelet-nemetorszagot-a-slamasztikabol

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelidvizorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr345390019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása